A fajta leírása

 

     A kanári madarakat három fő csoporba osztjuk:

 

 1.Színkanárik

2.Alakkanárik

3.Énekes kanárik

   A roller az énekes kanárik csoportjába tartozik, és e csoport legismertebb, leghalkabban éneklő tagja. Küllemre alig különbözik más fajtáktól. Színe sárga, zöld illetve ezek tarkája, esetleg ritkán fehér lehet. Legfőbb jellemzője - és ebben különbözik leginkább a többi kanári fajtától - hogy zárt csőrrel, halkan, bársonyosan gurgulázva énekel*.

         (különböző színű, éneklő roller hímek)

  

   A múlt század elején a németek elkészítették a fajta ének-verseny szabályzatát, ami azóta természetesen több változtatáson esett át. Az ének mai, leegyszerűsített bírálati képlete a következő:

1.Kongva gördülő -"Hohlrollen" (a madár kifeszített torokzacskóval brurururu.... hangot hallat lehetőleg minél mélyebben, elnyújtva, esetleg hajlítva. Az "u" helyett "o" illetve "i" hangok alacsonyabb pontszámot kapnak. Max. pontszám 27.)

2.Doromboló -"Knorren" (a torokzacskó itt is feszes, de nem annyira tág. Nagyon mély, puhán kongó knorrorrorrorr....hangzás hallható hosszan, gyakran az ének bevezetőjeként, a kongvagördülő előtt. Leginkább a macska dorombolására hasonlít. Max. pontszám 27.)

3.Kongva csengő -"Hohlklingen" (a torokzacskó lágyan leengedve és a hangképzés közben lüktetve mozog. Max. pontszám 18.)

4.Fütty -"Pfeifen" (az éneket lezáró 3-4 mély du-du-du hangzás. Max. pontszám 18.)

   Ez a négy fő futam, ezek mellett még néhány plusz pontot lehet elérni "kacagó", "bugyborékoló" és "csobogó" hangbetétekkel. Az összbenyomásra kapható 9 ponttal együtt az adható, az az ideális esetben elérhető maximális pontszám 90.

   A Magyarországon tenyésztett rollerek külsőleg egyetlen ismérve a jelölésük. Gyűrűjükön a hagyományokhoz méltóan a "H-MNK" (Hungary-Magyar Nemes Kanári) jelölés olvasható, a születési év utolsó két száma, a tenyésztő és a madár azonosító sorszáma mellett. Tehát a hazánkban tenyésztett roller hivatalos jelölése a következő: "H-MHK" ; "xx"(születési év utolsó két számjegye); "xx" (a tenyésztő nyilvántartási száma); "xx" (a madár azonosító sorszáma).

    *( Fontosnak tartom megemlíteni, hogy a lapon hallható madárhang csak lehalkítva, az éppen hogy hallhatónál csak kevéssel hangosabban hallgatva adja vissza hitelesen a roller énekét, énekének hangerejét. Természetesen a monotonitás és a "géphang effektus" itt is érvényesül, tehát élőben igazi a  roller hangja! )

 

 




 

 

                                                 

  

  

Oldalmenü
Diavetítő