Énekes a lakásban

 

   Elsőként egy tévhitet szeretnék eloszlatni. Egy magában tartott pintyféle hímje emberi értelemben véve nem szenved a magánytól. Elviselhető mértékben, szaporodási időszakban természetesen nem érzi jól magát, hiszen éneke nem vonzza magához fajának tojóit. De ez a természetben is előfordul, hisz majdnem minden madárfajnál több a hím mint a tojó . Viszont nem kell foglalkoznia a fiókanevelés feladatával, ami igen megterhelő a madárnak. A pintyfélék (Fringillidae) családjába tartozó madárpárok nem tollászkodnak egymáson díszpintyek (Estrildidae) módjára, nem alszanak egy fészekben vagy egymás mellett az ülőpálcán, nincs köztük olyan szoros kontaktus mint pl. a zebrapintyeknél, sirálykáknál, hogy csak a legnépszerűbb díszpintyfajokat említsem.Tehát a roller teljes mértékben alkalmas a magányos  tartásra, szociális igényét bőven kielégíti a velünk való érintkezés.

   Kedvencnek, társnak a lakásba elsősorban magányos hím madarat ajánlok minden madárkedvelőnek. Magányosan tartva a roller sokat énekel, és gyorsan megszelídül. Egy tisztán tartott, vidáman éneklő, egészséges madár dísze minden lakásnak!                         (Ha az éneket tartjuk a leglényegesebbnek, két hím példányt célszerű beszereznünk. Ezeket két külön kalitba helyezzük el oly módon, hogy ne lássák csak hallják egymást. Legjobb ha egymás tetejére tesszük a kalitokat. Ha az egyik elkezd énekelni, hangjával a másikat is éneklésre ingerli és szinte versenyezni kezdenek a hangjukkal. Így jóval gyakrabban fogjuk hallani az előadást.)

   Egy magányos énekes hím elhelyezésére egy legalább 40x30x30  cm-es kalitkára van szükség. A kereskedésekben nagyon szép kalitokat lehet kapni különböző formában. Azt javaslom téglatesthez hasonló formájút válasszunk, a henger, pagoda stb. alakúban nem igazán érzi jól magát a madár. Praktikus ha a kaliton két ajtó van, az egyikre akasszunk fürdetőt. A kanárinak köztudottan nagy a fürdés igénye, madarunk gyakran és örömmel fogja ezt használni. Alomnak apró szemű folyami sódert, vagy a kereskedelemben kapható nem illatosított macska almot használjunk. Használhatunk erre a célra pormentes fenyőforgácsot is, de ez esetben egy tálkában legyen a madarak előtt az említett apró szemű kavics. Erre az emésztéshez szüksége van kedvencünknek. A kalitban legyen legalább két, közel egymagasságban lévő ülőpálca, madarunk ugyanis vízszintesen mozog legszívesebben. Nagyobb ketrecekben ezek a ketrec felső harmadában legyenek elhelyezve, de minden esetben úgy, hogy az etetőkbe-itatókba ezeken ülve ne tudjanak belepiszkítani. A kalitot a lakás világos, huzatmentes helyén,  100- 160  cm .magasságban helyezzük el.

    A roller táplálására olyan kanárik részére készült magkeveréket vegyünk, ami legalább 25% repcét tartalmaz. Hetente egy-egy alkalommal  kevés almával, tyúkhúrral vagy salátával, főtt reszelt tojás-sárgarépa keverékével tehetjük változatosabbá madarunk étrendjét. Csíráztatott magvakat szintén adhatunk neki, de az alaptakarmány a magkeverék legyen.

    Az ily módon táplált madárnak semmilyen vitaminra, táplálékkiegészítőre nincs szüksége. Ezek használata legtöbbször elhízással jár, ami csökkenti  madarunk élettartamát és éneklési kedvét. Ne, vagy csak mértékkel  használjuk ezeket!

    Összességében szelíd, bizalmas kis madár a roller, minden extra igény nélkül.  Kezdő madárkedvelők is könnyen elboldogulnak tartásával. Halk, fuvolázó éneke még az ingerlékenyebb embernek sem zavaró. Igazi lakásba való dekoratív kultúrmadár, amelyet arra alkottak meg a tenyésztők, hogy az egyik legideálisabb szobamadárként álljon helyt rohanó világunkban!

    Tartását ajánlom mindenkinek, aki  egy  kis vidámságot akar csempészni otthonába!

 

Oldalmenü
Diavetítő