Takarmányozás 

 

    Néhány madár ellátására teljesen alkalmasak a kereskedelemben kapható gyári, kanárik részére készült keverékek. Komoly takarmány gyártó cégek nagy és kis kiszerelésben is árulják magkeverékeiket, ezek megbízható, állandó minőségű termékek.

   Ha több madarat tartunk, esetenként gazdaságosabb ha magunk keverjük a takarmányt. Ezt csak akkor tegyük, ha megbízható helyről, vegyszer- és penészmentes, csíraképes magokat tudunk beszerezni. Vásárlás előtt feltétlen szagoljuk, ízleljünk meg néhány szemet mindenből. Ha kellemetlen doh vagy penészszagot, esetleg idegen ízt érzünk, semmiképpen ne vásároljuk meg a magokat!

   Az általam használt alapkeverék összetétele a következő:

7 rész      repce

5 -"-      fénymag

2 -"-    hántolt zab

1 -"-        muhar

1 -"-    fehér köles

1 -"-     kendermag

1 -"-       lenmag

1 -"-     négermag

1 -"-    szezámmag

    Az általam használt lágyeleség összetétele a következő : két lereszelt keményre főtt tojás, egy közepes reszelt sárgarépa, egy fél kávéskanál tojáshéjpor, két kávéskanál mák, valamint annyi reszelt háztartási keksz, amennyitől morzsalékos lesz az eleség. Ezt a fiókát nevelő madarak folyamatosan kapják, különben alkalmanként etetem.

    Zöldeledelként autóúttól távol, permetezéstől mentes helyről szedett tyúkhúr, saláta, gyermekláncfű,  pásztortáska, valamint nagy útifű, kakaslábfű és muhar érett és félérett bugái a legalkalmasabbak.

   Időnként alma-, körte-, és uborkaszeletekkel is kedveskedhetünk madarainknak. 

 

 

                   

 

Oldalmenü
Diavetítő